tecknat stationshus

Vårt stationshus – en oas

Kulturkooperativet befinner sig i det fagra Bredsjö i djupet av de mörka Bergslagsskogarna. Vi har vår verksamhet i Bredsjös gamla stationshus. Här vi har stora drömmar och planer om att skapa en internationell mötesplats  för Dokumentär Scenkonst. Vi håller på att färdigställa övervåningen där vi tänker oss att det finns 16 sovplatser, på undervåningen vill vi skapa en foajé, ett kök, ett förråd och en liten verkstad samt ett rum för möten och kurser.  Ute i vår trädgård vill vi skapa en oas  för lokalt odlade grönsaker och tid för reflektion En liten bit bort finns ett gammalt missionshus som vi ska renovera och göra till en blackbox för föreställningar och kurs verksamhet.

Om ni är mer nyfikna på vår husverksamhet så kan ni ta en titt i [bildarkivet] eller pröva ringa så bjuder på en fika och en guidad tur i huset. Ni är hjärtligt välkomna!

När vi köpte huset 2003 var det i mycket dåligt skick – fasaden var sliten, några av bottenstockarna var ruttna, källaren var vattenfylld o.s.v. men allt efter som åren gått har renoveringsarbetet börjat göra huset mer och mer dugligt för verksamhet. Här är en kort resumé över hur arbetet fortskridit:

 • 2003 – Renoveringsarbetet tog sin början under tre semesterveckor på sommaren. Vänner kom från Sveriges alla hörn för att hjälpa till. Vi renoverade fönster, korrigerade stuprännor och skrapade bort den gamla gula färgen utvändigt. Vi bestämde oss för att återställa huset till dess ursprungsfärg – falu rödfärg. Eftersom falu rödfärg inte är en så kallad täckfärg utan den typen av färg som suger in i trät så var vi tvungna att skrapa loss den gamla färgen helt och hållet. Två gavlar blev färdigställda nertill. Vi passade även på att sätta upp en pjäs samtidigt under renoveringsarbetet – ”Meningen med föreningen” en pjäs om demokrati som vi sedan spelade på några ställen runt om i regionen senare under hösten.

 • 2004 – Sommaren 2004 fick vi ännu mera hjälp. Vi kontaktade IAL – en organisation som jobbar med internationella arbetslag. Organisationen ordnar volontärer från hela världen som arbetar gratis i utbyte mot mat, husrum och kulturella upplevelser i syfte att överbrygga fördomar och verka för fred. Resultatet blev helt fantastiskt med tio ungdomar från Europa, utbytta bottenstockar, målarverkstad, mer rödfärg, teaterworkshops, toalettrenovering, viskonserter och massor, massor med fina möten!

 • 2005 – Återigen ordnar vi arbetsläger och denna gången dyker det upp deltagare från bl.a. Sri Lanka, Japan och Mexico. Det blir naturutflykter, skrapning, workshops, taklagning, loppis, finnbastu och mycket mer. Veckorna avslutades med ett kulturcafé där byborna bjuds in att träffa volontärerna och vice versa. Lokala storförmågor uppträder och kvällen slutar i eufori.

 • 2006 – 2007 – Vi får in en panna i huset, river och bygger om golvet ner till källaren i godsavdelningen, vi börjar få i ordning på lägenheten uppe i huset – får upp gips på väggarna, fixar in nya skåp i köket och slipar golven. Dränering runt husets bortre hörn och installation av en pumpbrunn. 2007 hade vi ännu ett fantastiskt IAL-läger. Bilderna från detta kan du se här.

 • 2008 – har kooperativet fått en hyresgäst. Nämligen en utav medlemmarna Alf Wikström. Detta p.g.a att vi renoverat ovanvåningen till en lägenhet. Toaletten har helrenoverats med badkar, köket har ställts i ordning med skåp och diskmaskin och ett rum har gipsats och tapetserats och målats. Vi har också bytt ut ytterdörren på gaveln och fasaden har skrapats och målats så att den nästan är klar. Badrumsrenoveringen och dörren fick vi hjälp med av Alfs morbror. På sommaren hade vi ännu ett väldokumenterat volontärläger.

 • 2009 – Under ytterligare ett brigadarbetsläger målar vi ännu mer av fasaden. Under fyra dagar fixar vi en läcka i balkongen ovanför godsavdelningen.

 • 2010
 • 2011
 • 2012
 • 2013
 • 2014 Renoverade vi två rum på övervåningen  inför popkollo som hyrde våra lokaler under två veckor. Vi höjde även en grundstock i hallen.
 • 2015

 

Publicerat av

Bredsjö Kulturkooperativ

Vi är ett hållbart upplevelsekooperativ som jobbar med kultur, folkbildning och upplevelser. Vi har skapat ett internationellt centrum där vi vill att människor möts, kopplar av, njuter av en stunds vila där naturen står i centrum rakt utanför dörren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *